Není sazba jako sazba

Při porovnávání dvou půjček hledí obvykle většina žadatelů o úvěr na jejich úrokovou sazbu a samozřejmě dá přednost půjče, která má tuto procentuální částku nižší. To ale nemusí být vždy výhodnější a mnoho zejména nebankovních institucí v těchto případech zneužívá neznalosti svých klientů. Nízká úroková sazba je sice snem všech žadatelů o půjčku, nejsou v ní ale započteny další poplatky spojené s půjčkou. Jde zejména o administrativní poplatek za uzavření smlouvy, poplatky za správu úvěru, vedení účtu, pojištění schopnosti splácet, akontace, poplatky za převod prostředků, atd. Právě tyto částky pak mohou půjčku i přes výhodnou úrokovou sazbu výrazně prodražit a právě kvůli nim bylo zavedeno RPSN.

Co znamená RPSN a proč je dobré mu při sjednávání úvěru věnovat pozornost?

Zkratka RPSN znamená Roční Procentní Sazbu Nákladů, tedy veškeré náklady, které bude žadatel o půjčku muset ročně zaplatit v procentní sazbě z celkové sumy úvěru za vedení půjčky a její splácení. Kromě splátek, které jsou započteny v úrokové sazbě, ale obsahuje RPSN i veškeré další poplatky a nutné výdaje, které v mnoha případech z na první pohled výhodné půjčky s nízkou úrokovou sazbou udělají poplatky zatížené martyrium, kterého se budete zbavovat o několik měsíců déle než v případě na první pohled méně výhodné půjčky s vyšší úrokovou sazbou, ale bez skrytých poplatků. Jelikož instituce hodnotu RPSN musí uvádět do svých úvěrových smluv a jelikož by v případě těch nesolventních nutně muselo vést zjištění výše RPSN k odrazení klienta, bývá výše tohoto ukazatele uváděna ve smlouvě malými písmeny.

K čemu RPSN využijete?

Díky znalosti RPSN mezi sebou můžete velice rychle porovnat několik půjček a vybrat si tu skutečně nejvýhodnější. Pozor si ale dejte u nabídek typu **RPSN od…**Právě ty zavání tím, že se poskytovatel snaží RPSN navýšit, ale do nabídky uvádí nejnižší hodnotu, aby nalákal potenciální klienty. Proto chtějte vždy znát konkrétní hodnotu RPSN u půjčky, o níž uvažujete. Čtěte pečlivě úvěrové smlouvy a neostýchejte se zeptat.

Sjednáváte-li si půjčku osobně, pak se na výši RPSN rovnou zeptejte. Zaměstnanec ústavu, který vám poskytuje úvěr, by vám měl být schopen na vyžádání tuto procentní sazbu sdělit, aniž byste ji museli zdlouhavě hledat ve smlouvě. Je dobré také vědět, že poskytovatel půjčky musí hodnotu RPSN zveřejnit ve všech případech, žádná výjimka neexistuje. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta.