Z půjček se nemusíte zbláznit, stačí je včas konsolidovat

Velké množství půjček může snadno vyústit ve 2 scénáře:

  • Nebudete zvládat všechny splácet.
  • Ztratíte přehled v tom, kolik a komu dlužíte.

Krajním důsledkem může být v obou případech exekuce. Jestliže se jí chcete vyhnout a již nyní vám dluhy přerůstají přes hlavu, postavte se k jejich řešení čelem a aktivně. Efektivním způsobem řešení velkého množství úvěrů je jejich konsolidace. Ta spočívá ve sloučení všech vašich závazků do jediného velkého úvěru, u něhož je možno si nechat individuálně upravit dobu splácení i výši měsíčních splátek.

Jaké výhody vám konsolidace půjček přinese?

Především získáte nižší splátku, což vám ve většině případů pomůže přežít bez potíží do další výplaty, aniž byste museli nedostatek prostředků řešit dalším spotřebitelským úvěrem. Mezi další výhody, které konsolidace půjček skýtá, patří například také:

  • Možnost určit si datum splatnosti.

Tedy přesný den, kdy budete splátku bance či nebankovní instituci posílat. Chcete-li mít jistotu, že peníze na účtu vždy budou, nastavte si den splatnosti bezprostředně po výplatě. Na jednu stranu budete mít jistotu, že splátka řádně odejde, na druhou stranu se vám bude po zbytek měsíce lépe spát, protože nebudete muset přemýšlet nad tím, zda se vám tento měsíc podaří ušetřit tolik, abyste své dluhy umořili.

  • Potřebujete-li prostředky navíc, lze si nechat stávající konsolidovaný úvěr ještě navýšit.

Sice se vám o to navýší splátka nebo prodlouží doba splácení, zato získáte velice rychle prostředky navíc, které pomohou vyřešit vaší momentální situaci. Rozhodně jde o lepší způsob přístupu než zařízení dalšího spotřebitelského úvěru, který by vás jen rychleji uvrhl do dluhové pasti.

  • Nespornou výhodou konsolidace půjček je možnost získání nižší splátky.

To bývá také jedním z hlavních důvodů, proč většina lidí o konsolidaci požádá. Počítat ale na druhou stranu musíte s prodloužením doby splácení. To je ale rozhodně menší problém, než okamžitá exekuce. Díky konsolidaci budete mít splátky nastaveny tak, abyste je bez potíží splatili a dostáli tak všem svým závazkům.

  • Snížíte své náklady na pořízení a vedení úvěrů.

Jelikož v rámci konsolidace slučujete všechny své úvěry do jednoho, budete také platit za vedení pouze jednoho úvěru. Své náklady na půjčky tak každý měsíc snížíte již jen tím, že nebudete muset platit náklady na vedení většího množství úvěrů. Vyberete-li si navíc chytře i ústav, u něhož budete své půjčky konsolidovat, můžete se měsíčních poplatků za vedení úvěru zbavit úplně a navíc si ještě snížit i celkový úrok.

  • Získáte přehled o svých úvěrech a splácení bude jednodušší.

Nebudete muset každý měsíc hlídat, zda odešly splátky všech vašich úvěrů. Jednoduše pošlete pouze jednu platbu a vše bude vyřešeno. Budete mít rychle jasno v tom, kolik prostředků vám na účtu zbylo po poslání splátky a zbavíte se složitého a otravného počítání.

  • Můžete se pojistit proti neschopnosti splácet úvěr.

V případě konsolidovaného úvěru, kterým jste všechny své dluhy převedli pod jeden bankovní ústav, můžete využít možnosti pojištění vaší platební neschopnosti. Náhlá nemoc či úraz ve vás tak již nebudou vyvolávat hrůzné scénáře toho, co by se mohlo stát. Jakmile nebudete schopni splácet, bude za vás hradit splátky pojišťovna. Abyste tuto možnost mohli využít, musíte svoji platební neschopnost řešit bezprostředně po jejím vzniku a nic neodkládat. Jedině tak budete mít jistotu, že vám banka i pojišťovna vyjdou vstříc.