V případě leasingu auto nevlastníte

A to je poměrně zásadní. V případě koupě nového automobilu na leasing je jeho majitelem až do doby splacení leasingu leasingová společnost. To ale platí v případě leasingu finančního. Jestliže si vůz pořídíte prostřednictvím operativního leasingu, zůstává automobil v majetku leasingové společnosti napořád. Při splacení leasingu je vám obvykle nabídnut vůz nový, který je ale opět majetkem leasingové společnosti.

Při koupi vozu na úvěr se musíte o vše postarat sami

Zařídíte-li si naopak na koupi nového vozu půjčku, jste od prvního okamžiku jeho majitelem vy a podle toho s ním také můžete nakládat. To znamená, že máte k dispozici jeho velký technický průkaz, musíte se postarat o povinné ručení i havarijní pojištění, jehož cena je v případě leasingu součástí splátek, a můžete si zvolit jakou údržbu či opravy a v jakém autoservisu svému vozu poskytnete. Výhodou pořízení auta na úvěr je také možnost najet s ním ročně, kolik je vám libo. Většina leasingových společností totiž nastavuje pevně daný počet kilometrů, které zákazník nesmí ročně překročit.

Získání půjčky není vždy tak snadné jako zřízení leasingu

Sjednání úvěru v bance je o poznání komplikovanější, než je tomu u leasingu. Nebude-li vám banka chtít půjčit, máte k dispozici ještě možnost získat prostředky s využitím nebankovní půjčky, jejíž pravidla jsou ve srovnání s tou bankovní v mnoha případech výrazně benevolentnější. Nebankovní společnosti poskytující spotřebitelské úvěry své klienty sice prověřují stejně jako banky, ale jsou schopny přimhouřit oko nad drobným škraloupem z minulosti, a proto u nich mohou získat půjčku i lidé se záznamem v rejstříku dlužníků.

Co když nezvládnete splácet?

Některé nebankovní společnosti umožňují v případě potřeby zařídit odklad splátek až o několik měsíců. V případě leasingu je situace poněkud odlišná, jakmile splátku nezaplatíte, auto vám vezmou. V případě zdržení se splátkou, po vás váš věřitel bude považovat jen peníze, auto vám zůstane. Která z obou variant je výhodnější, nelze určit jednoznačně. Každý má jiné priority a vyžaduje jiné zajištění. Například v případě finančního leasingu je možné si jednotlivé splátky odečíst z daní. To ocení především majitelé menších i větších firem. Obecně lze konstatovat, že koupě auta na spotřebitelský úvěr přináší více svobody, ale také povinností. Není to tak pohodlné jako v případě leasingu, kdy se o všechno postará leasingová společnost a vy pouze jezdíte.