Před sjednáním půjčky byste měli mít jasno v tom, jak ji budete splácet

Jestliže k tomuto kroku nepřistupujete pravidelně a jste při jeho realizaci obezřetní, nemusí se nutně stát zdrojem budoucích problémů. Opačná situace ale nastává v okamžiku, kdy nedostatek financí řešíte půjčkami již pravidelně a příliš se nestaráte o jejich výhodnost ani následné splácení. Na co si dát při sjednávání půjčky pozor a jak se nedostat do dluhové pasti?

Neodkladná situace vyžaduje okamžité řešení

Známe to všichni. Porouchané auto, rozbitá pračka, nefunkční sporák a nejlépe vše najednou. Kde ale vzít peníze na opravu či pořízení nových? V případě, že se jedná o životně důležité vybavení bytu či automobil, který vás každý den vozí do práce, není nutné příliš přemýšlet nad tím, zda si vzít půjčku. V těchto případech se to zkrátka vyplatí. Rozhodně na splátkách utratíte méně než na alternativním řešení spočívajícím například ve stravování se v restauracích či praní ve veřejných prádelnách. Tyto nenadálé životní situace se vyznačují zejména tím, že vyžadují rychlá řešení. Proto se většina zájemců o půjčku zajímá o rychlé získání prostředků, které obvykle v bance není možné.

I nebankovní půjčka může být výhodná

Nebankovní instituce jsou schopny půjčku poskytnout velice rychle a sjednat si ji můžete navíc pohodlně z domova. Jestliže máte schválenou půjčku a nechcete čekat, až vám peníze následující pracovní den dorazí na bankovní účet, volte okamžité vyplacení peněz na ruku. V tomto případě si můžete prostředky vyzvednout na předem určeném místě. S nebankovními finančními ústavy spolupracují v tomto ohledu například některé sítě trafik či čerpacích stanic. Informaci o tom, kde si můžete prostředky vyzvednout, si vyžádejte při sjednávání půjčky. Věnujete-li výběru vhodné nebankovní půjčky dostatečný čas, můžete získat výhodnější podmínky, který výrazně sníží cenu půjčky. Některé nebankovní instituce dokonce v případě rychlých půjček nižších částek, tzv. mikropůjček odpouští poplatky při rychlém splacení do několika dní.