Úvěr ze stavebního spoření patří k tzv. chytrým půjčkám

Teče vám vana? Umakartové bytové jádro už drží pohromadě pouze silou vůle? A manželka už odmítá před každým sprchováním neustále vypínat a zapínat přívod vody, který protéká? Málo platné, budete se do toho muset pustit. O čem je řeč? O generální rekonstrukci vašeho domu či bytu, která si vyžádá nejen spoustu vašeho volného času, ale také finančních prostředků. Ale kde je vzít? Většina z nás v této chvíli začne uvažovat o půjčce. První kroky obvykle směřují do banky. Může se ale stát, že se právě tam dozvíte nemilou skutečnost o tom, že se vaše jméno vyskytuje v některém z registru dlužníků například kvůli pozdě zaplacené faktuře za elektřinu, a banka vám zkrátka nepůjčí.

Banka se k vám obrátila zády?

Další možností je pak nebankovní půjčka. Ta nemusí být až zas tak nevýhodná, jak by se na první pohled mohlo zdát. I když většina spotřebitelů tento produkt používá spíše jako zdroj menšího množství finančních prostředků, proto jsou oblíbené například tzv. půjčky do výplaty, často lze rychlou online půjčku využít i k získání prostředků pro stavební práce. Jestliže jste si ale před lety prozřetelně založili stavební spoření, na které každý rok posíláte pravidelné platby, byla by škoda jej na získání prostředků na rekonstrukci nevyužít. Půjčky na tento typ investic jsou totiž v případě stavebního spoření nejvýhodnější.

O jaké typy úvěrů ze stavebního spoření lze zažádat?

Nejvýhodnější je samozřejmě úvěr řádný. Pro jeho získání však musíte splnit určité podmínky. Většina stavebních spořitelen vyžaduje minimální procento naspořené cílové částky. To se obvykle pohybuje od 40 do 60 %. Nepředstavujte si, ale že si založíte stavební spoření a ihned budete moci čerpat výhodnou půjčku. Další podmínkou u většiny těchto ústavů je totiž minimální doba spoření, která obvykle činí 2 roky.

Překlenovací úvěr není tak výhodný jako ten řádný

Potřebujete-li prostředky nutně získat dříve, naskýtá se vám ale další možnost. Tou je využití překlenovacího úvěru. Ten slouží, jak již název napovídá k překlenutí období, než budete moci zažádat o řádný úvěr a zejména k rychlému získání finančních prostředků. Pro jeho získání je nutné vložit na účet konkrétní procento cílové částky a obvykle se také prokázat dostatečným zdrojem příjmů. V závislosti na tom pak získáte konkrétní procentní sazbu. Nevýhodou tohoto typu půjčky je to, že musíte neustále spořit a zároveň splácet půjčku. To některé zájemce odradí a sáhnou raději po rychlé online půjčce, která menší výdaje pokryje mnohem spolehlivěji.

Ze stavebního spoření si lze vzít i hypoteční úvěr

Posledním typem půjčky, kterou můžete čerpat, máte-li sjednáno stavební spoření, je hypoteční úvěr. Ten se v mnohém podobá běžné hypotéce. Podmínkou pro jeho získání je ale zastavění konkrétní nemovitosti. Právě díky tou získáte lepší úrokovou sazbu než v případě úvěru překlenovacího. U všech typů úvěrů ze stavebního spoření však platí, že jejich výhody poznáte, až při půjčení vyšší částky.

Nebankovní půjčka to jistí v každém případě

Chcete-li získat menší obnos finančních prostředků, nebojte se sáhnout po nebankovní půjčce, která vám prostředky poskytne rychle a zvolíte-li výplatu na ruku, pak také v hotovosti. Navíc se nikdo nebude ptát, na co chcete půjčit, což je další nevýhodou úvěrů ze stavebního spoření, u nichž musíte dokladovat každou fakturu. V případě rychlé online půjčky můžete například část peněz investovat do rekonstrukce a zbytek do nového auta.