Vaše jméno figuruje v registru dlužníků

Dostat se do tohoto seznamu je velice snadné. Stačí jedna včas nezaplacená splátka elektřiny a problém je na světě. Mnoho lidí tak často ani nemá potuchy, že se jejich jméno v registru nachází. V případě poskytovatelů půjček, tedy bank, ale i některých nebankovních finančních institucí, je registr dlužníků tím prvním způsobem, kterým je prověřována platební schopnost žadatele. Jestliže jste se do registru dostali omylem, například díky nedoplatku za elektřinu nebo pozdě uhrazenou platbu telefonnímu operátorovi, lze si požádat o výmaz.

Máte nízký příjem nebo mnoho dalších půjček

Jste-li zaměstnanec, hraje roli také velikost vaší mzdy a charakter smlouvy. Banky si totiž ověřují vaši schopnost dlouhodobě půjčku splácet**. Pracovní smlouva na dobu určitou** tak může být pro poskytnutí úvěru překážkou. Nezapomeňte, že do výše svých příjmů, musíte započítat i výdaje. Splácíte-li tak již například leasing na auto, nemůžete počítat s tím, že při žádosti o hypotéku bude posuzován celý váš příjem ze zaměstnání. Vliv na to, zda na úvěr vůbec dosáhnete, případně, jaká bude jeho výše, má samozřejmě také výše vašeho měsíčního výdělku. Ta hraje roli zejména v případě, že žádáte o hypotéku na byt. Banky posuzují pečlivě příjmy zejména příslušníku tzv. rizikových skupin, tedy studentů, důchodců či matek samoživitelek, jejichž jediným příjmem je mateřská.

Máte na krku exekuce

Již jste si v minulosti půjčili a nezvládali splácet a v současné době je na vás uvalena exekuce? Na novou půjčku rovnou zapomeňte. Takovým klientům půjčí jen několik nebankovních institucí obvykle za velmi nevýhodných podmínek. Stejná situace vás čeká v případě, že jste požádali o osobní bankrot.