Nejčastěji si na dovolenou půjčují lidé středního věku

Podle statistických údajů se věk zájemců o půjčku na dovolenou pohybuje mezi 30 a 40 lety. A častěji se mezi nimi vyskytují lidé z velkých měst, kteří mají jistotu, že seženou práci, ze které půjčku následně splatí. Lidé si také často nepůjčují prostředky na uhrazení celé ceny zájezdu, ale alespoň část ceny si hradí sami ze svých úspor. Nejčastěji se částka, kterou si zájemci půjčují na koupi dovolené, pohybuje mezi 20 a 30 tisíci korunami a cílová destinace je obvykle zahraniční a z hlediska turistického ruchu také atraktivní. Ve většině případů se jedná o Tunisko, Egypt či Řecko a z tohoto hlediska je jasná i preference letecké dovolené u moře, která nabízí ideálně i stravování v ceně formou polopenze anebo all inclusive.

Možnosti financování vaší vysněné dovolené?

Asi nejjednodušším způsobem, jak si zařídit dovolenou na splátky je zažádat o spotřebitelský úvěr. V tomto případě si můžete vybrat, zda požádáte o spotřebitelský úvěr bankovní anebo nebankovní. Bankovní spotřebitelský úvěr se na první pohled může zdát výhodnější, na druhou stranu jej ale nevyřídíte tak rychle jako nebankovní půjčku. Jestliže se termín odjezdu na dovolenou blíží a šéf vám v práci jindy volno nedá anebo se žádostí o bankovní půjčku neuspějete, nezbude vám nic jiného než zažádat o nebankovní spotřebitelský úvěr.

V jakých případech můžete počítat s tím, že nedostanete bankovní úvěr?

  • Jestliže máte pracovní smlouvu na dobu určitou.

Je úplně jedno, že vám ji zaměstnavatel prodlouží a pracovat u něho tedy budete i nadále. Černé na bílém to zatím nemáte, a proto vám banka vstříc nevyjde.

  • Jste maminka samoživitelka na mateřské dovolené.

Jestliže chcete svým dětem dopřát dovolenou u moře a vaším jediným příjmem je mateřská dovolená, nemůžete od banky čekat podporu.

  • Studujete a příjem máte nepravidelný pouze z nahodilých brigád.

Ani tuto situaci banky rády nevidí. Studentům se proto v rámci úspory času vyplatí rovnou sáhnout po půjčce nebankovní anebo využít kontokorent k běžnému či studentskému účtu.

  • Odešli jste do důchodu a chcete si konečně splnit své cestovatelské sny.

Ani v tomto případě vám banka nepomůže, proto neztrácejte čas a rovnou se obraťte na nebankovní společnost poskytující výhodné spotřebitelské úvěry.

Proč uvažovat o nebankovní půjčce na dovolenou?

Především proto, že nebankovní spotřebitelský úvěr získáte velice rychle. V některých případech o něj dokonce můžete zažádat online a na vyřízení se můžete těšit již během několika minut.

Jak je možné, že je to tak rychlé?

Nebankovní společnosti obvykle nepožadují doložení příjmů anebo jim stačí obyčejný sken vašeho bankovního účtu, který si pořídíte sami doma během několika sekund. Stejně tak své klienty zdlouhavě neprověřují v registrech dlužníků. Samozřejmě, že kontrola proběhne, na její výsledky je ale nahlíženo mnohem benevolentněji než v případě banky. Podmínky pro získání nebankovního úvěru jsou obvykle tak snadno splnitelné, že na něj dosáhne téměř každý. O to více však tento typ půjčky klade nároky na žadatele, kteří musí sami odpovědně posoudit svoji bonitu a schopnost splácet. Svobodu máte také v případě volby způsobu vyplacení. Peníze si můžete vybrat v hotovosti anebo si je nechat převést na bankovní účet. Záleží na tom, jak požaduje cestovní kancelář váš vysněný zájezd zaplatit.

V jakých případech má smysl si zařídit dovolenou na splátky u nebankovní společnosti?

Jestliže nemáte dostatečný příjem a cena dovolené je silně nad vaše možnosti, raději se takto riskantnímu počínání vyhněte. Nevyplatí se zadlužit a později třeba si upadnout do insolvence kvůli příjemně strávenému týdnu či dvěma. Na druhou stranu, jestliže například očekáváte mimořádné odměny, prémie či dokonce 13. plat, který přijde ale až po termínu dovolené, rozhodně je pro vás rychlá nebankovní půjčka řešením. Zvolíte-li navíc dobře, zaplatíte jen minimální úroky a vše bez problémů později zaplatíte z peněz, které dorazí na účet.

Dovolená na splátky pro všechny

Půjčka na dovolenou od nebankovního poskytovatele je vhodná pro všechny, kteří nedosáhnou na půjčku bankovní, tedy především pro:

  • podnikatele,
  • studenty,
  • důchodce,
  • zaměstnance, kteří mají pracovní smlouvu na dobu určitou anebo jsou ve zkušební době,
  • matky na mateřské dovolené,
  • osoby se záznamem v Solusu.

Výhody půjčky na dovolenou

Brát si spotřebitelský úvěr na dovolenou nemusí být vždy nevýhodné. Co získáte, jestliže převezmete iniciativu a na dovolenou si půjčíte?

  • Možnost vyjet na dovolenou, aniž by bylo nutno předtím dlouhodobě spořit finanční prostředky.

  • Rychlý nákup zájezdu například v případech časově omezené finančně výhodné akce.

  • Budete si moci dopřát luxusnější dovolenou, než na kterou stačí vaše momentální volné finance.

  • Nemusíte dokazovat, na co si chcete půjčit. Většina půjček na dovolenou je totiž bezúčelová.

  • Na dovolenou bude moci vyrazit více členů rodiny naráz a více si ji tak společně užijete.

  • Vyrazit můžete prakticky okamžitě, platit začnete až po návratu.

  • U některých společností můžete získat výhodnou úrokovou sazbu anebo si dokonce při splnění striktních podmínek půjčit zcela zdarma.

  • Půjčku na dovolenou můžete získat jak u banky, tak u nebankovní společnosti.

  • Na dovolenou si obvykle půjčujete nižší částky, což znamená menší zatížení do budoucna.

  • Dovolenou na splátky snadno pořídíte i online bez zbytečného papírování a byrokracie.

Jaké jsou nevýhody půjčky na dovolenou?

Při sjednávání půjčky na dovolenou musíte být obezřetní. Především je důležité půjčovat si jen tolik, kolik budete v brzké budoucnosti schopni splatit. Proč?

  • Protože za půjčku na dovolenou zaplatíte více než za samotnou dovolenou. Na vině jsou úroky a další poplatky.

  • Přeceníte-li své možnosti, snadno se může stát, že půjčku budete splácet několik dalších let.

  • Jestliže nebudete půjčku splácet, úroky a penále budou narůstat. Díky tomu se můžete rychle dostat do insolvence anebo vám může dokonce hrozit exekuce.

  • I jen týdenní pobyt v atraktivní destinaci může nepříjemně zadlužit celou domácnost.

  • Půjčky na dovolenou bývají obvykle zatíženy vyšší úrokovou mírou. Počítat musíte také s poplatky za vedení a poskytnutí úvěru.

  • Kratší doba splatnosti a vysoké sankce při nesplnění podmínek úvěru.

Půjčit si na dovolenou? Ano, ale…

Půjčujte si chytře. V každém případě vždy porovnejte více nabídek a vyberte si tu nejvýhodnější. Zkuste udržet na uzdě své emoce a nepodlehnout lákavé akci cestovní kanceláře. Nejméně výhodné jsou tzv. first time zájezdy. Jestliže si chcete dopřát luxusní dovolenou a nechcete za ni utratit více než je nutné, počkejte si na konec sezóny a využijete raději nabídek typu last time. A dále?

  • Čtěte důkladně podmínky úvěrové smlouvy, ať nepřehlédnete důležité informace psané malým písmem.

  • Vždy vyžadujte informaci o celkovém RPSN (roční procentní sazba nákladů) půjčky.

  • Dejte si pozor na nedůvěryhodné poskytovatele nebankovních úvěrů, kteří vám nabízejí půjčku třeba na parkovišti u obchodního domu.

  • Raději vsaďte na online půjčku.

  • Nejednejte ukvapeně a vše si dopředu dobře promyslete.

Opravdu půjčku na dovolenou potřebujete?

Jestliže si na dovolenou berete půjčku, u které již dopředu víte, že ji nebudete schopni v termínu splatit, zaděláváte si na problém. V tom případě by bylo rozhodně lepší vyrazit na levnější tuzemskou dovolenou a s exkluzivním zahraničním zájezdem počkat až na dobu, kdy si na něj sami naspoříte. Exekuce, která na vás může být uvalena v souvislosti s neuváženou půjčkou na dovolenou, vás totiž může připravit o střechu nad hlavou a za to pár příjemně strávených dní nestojí. Při volbě dovolené a sjednávání si půjčky na ni proto buďte zodpovědní.