Jaké jsou výhody refinancování půjček?

V rámci refinancování si dlužníci si mohou vyjednat lepší úrokové sazby, s nimiž samozřejmě souvisí také nižší splátky. Díky tomu lze uspořit značné finanční prostředky, případně je možné si půjčku navýšit a získat tak další prostředky například na rekonstrukci bydlení. Díky optimalizaci nastavení měsíčních splátek na nižší úroveň, vydá dlužník každý měsíc nižší finanční prostředky na splátku úvěru. To může někomu pomoci ke zlepšení životního standardu. V mnoha případech ale nižší splátky prodlouží dobu splácení. O refinancování půjčky lze zažádat jak při osobní návštěvě finanční instituce, tak prostřednictvím internetu vyplněním jednoduchého online formuláře.

Kdy se refinancování vyplatí?

Refinancovat se jednoznačně vyplatí zejména úvěry na vyšší částky. Dejte si ale pozor, kdy o refinancování zažádáte. V případě hypotéky se vyplatí počkat na konec fixace úrokové sazby, kdy není refinancování spojeno se sankčními poplatky. O možnosti převodu úvěru k jinému bankovnímu či nebankovnímu ústavu se však zajímejte již několik měsíců před koncem fixace. V mnoha případech je ale dobré počkat a zjistit nejprve, s jakou nabídkou přijde váš aktuální poskytovatel. Většina bank přistupuje k nabídce úrokové sazby hypotéky na další fixační období přibližně půl roku před skončením aktuální fixace. Refinancování se můžete také zbavit nevýhodných nebankovních úvěrů, jako například kontokorentu, rychlého neúčelového úvěru či online půjčky bez registru.

Za jakých podmínek můžete půjčku refinancovat?

Každá instituce má samozřejmě podmínky refinancování rozdílné. Ze zákona však musí všichni splnit alespoň základní minimum. To spočívá především v zákonné způsobilosti žadatele k právním úkonům. O refinancování tedy nemůže požádat nesvéprávný člověk. Nutnou podmínkou je také dospělost, tedy věk nad 18 let. U předchozího poskytovatele by žadatel o refinancování měl mít čistou historii splácení. To znamená nebýt v prodlení se splátkou. V některých případech vyžadují bankovní ústavy jako jednu z podmínek refinancování také založení běžného účtu.