Banky posuzují dlužníky přísným okem

Banky jsou při vyřizování žádostí o půjčku obvykle nekompromisní. Pečlivě prověřují bonitu klienta a zjišťují jaké půjčky v minulosti měl, ale také jaká byla jeho platební morálka. Pokud jste tedy v minulosti měli nějaké problematické dluhy nebo je ještě máte či na vás byla dokonce uvalena exekuce, cestu do banky si ušetřete.

Benevolentnost nebankovních institucí je však stále dosti vysoká

Nebankovní instituce mají sice stejně jako banky povinnost prověřit si při žádosti o půjčku klientovu minulost, zjistit, zda náhodou nefiguruje v některém z rejstříků dlužníků a samozřejmě nechat si doložit příjmy, díky nimž posoudí jeho schopnost půjčku splatit. Často však jejich kritéria nejsou tak přísná jako v případě bank a zejména u menších částek. Kontrola bonity klienta sice proběhne, drobná zaškobrtnutí, která by v bance již znamenala zamítnutí půjčky, však bývají tolerována.

Mikropůjčky poskytují nebankovní instituce ochotněji

Zejména v případě úvěrů na nižší částky, tzv. mikropůjček je ochota k realizaci úvěru vysoká. Tyto půjčky mají poměrně krátkou dobu splatnosti, většinou v řádech dnů, v případě nesplácení vám však hrozí vysoké pokuty a sankce. V oblasti těchto půjček jsou velice oblíbené také tzv. půjčky na ruku, v rámci, kterých nemusíte vybírat peníze z bankomatu, ale dostanete je v hotovosti buď přímo na pobočce instituce nebo na některém ze smluvních výdejních míst.