Půjčku má dnes každý druhý, ale…

Opravdu je levná půjčka tou nejvýhodnější? A má smysl si půjčovat peníze na zahraniční dovolenou nebo nový PlayStation? Rozhodnutí vzít si půjčku může mít zásadní dopad na váš další život, proto je dobré jej učinit vědomě a tento krok neuspěchat. Dejte si na čas a vše si důkladně promyslete. Mnoho peněz můžete ušetřit také volbou vhodného typu půjčky. Na která kritéria se zaměřit, aby vám půjčka dobře sloužila, a zbytečně jste nepřepláceli?

Účel půjčky

Již v době, kdy si půjčku berete, byste měli mít jasno, na co půjčené peníze použijete. Na trhu totiž najdete širokou škálu půjček, které jsou vhodné na různé účely. Rozdílný typ půjčky zvolíte, budete-li si chtít půjčit:

  • na nový nebo ojetý automobil,
  • pořízení nového nábytku do bytu,
  • na pokrytí nenadálých výdajů,
  • na rekonstrukci domu nebo střechy,
  • na bydlení,
  • na dovolenou nebo věci osobní potřeby,
  • na pokrytí nedostatku prostředků do další výplaty,
  • a podobně.

Právě v tomto si udělejte jasno jako první a teprve podle účelu půjčky pro sebe vybírejte ten nejvhodnější produkt. V případě úvěru na bydlení, můžete využít například hypotéku anebo překlenovací úvěr ze stavebního spoření. Ten může pokrýt i rekonstrukci domu nebo bytu. Nestačí-li vám peníze na živobytí a do výplaty je daleko, pravděpodobně zvolíte rychlou půjčku do výplaty na nižší finanční částky, kterou rychle splatíte, obvykle v řádech jednotek dnů. Nenadálé výdaje pokryje výhodná nebankovní půjčka dostupná pro každého.

Výše půjčované částky

Již v době, kdy přesně víte, na co si budete chtít půjčit, byste měli vědět také, jak velkou sumu budete potřebovat. Nenechte se zlákat výhodnou nabídkou k půjčení většího obnosu, než potřebujete. Myslete na to, že peníze budete muset také splatit. Chybou by byl ale také opačný extrém. Jestliže si půjčíte méně, než potřebujete, můžete časem zjistit, že vám půjčené prostředky nestačí a musíte si půjčit znovu. To už ale budete splácet dvě půjčky. Jasná představa o výši půjčované částky je tak naprosto nejdůležitějším kritériem výběru vhodné půjčky.

Neberte první nabídku

I kdybyste dostali sebelákavější nabídku, prověřte si ji. Zajímejte se především o výši úroku a celkové RPSN a nenechte se přesvědčit hned prvním poskytovatelem. Srovnejte si několik nabídek a vyberte tu, která nejlépe odpovídá vaší situaci. Ohledy můžete brát jak na typ půjčky, tak na výši splátek či dobu splácení. Předtím než uzavřete smlouvu o půjčce, snažte se získat co nejvíce informací. Nebojte se kontaktovat poskytovatele, který je vaším favoritem a zeptat se ho na všechno, čemu nerozumíte. Rozhodně se to vyplatí. Zároveň si ověříte, jak se vám bude s vaším věřitelem komunikovat, a budete se moci rozhodnout, zda právě jemu svěříte svoji důvěru i při řešení případných problémů se splácením.

Nenechte se zlákat na výhodnou úrokovou sazbu

Některé nabídky bankovních i nebankovních půjček se na první pohled mohou jevit poměrně výhodně. Nízké úroky, krátká doba splácení. Jaká bude ale splátka a kolik ve výsledku za půjčku vlastně zaplatíte? O tom rozhoduje ukazatel nazvaný RPSN. Ten zahrnuje i poplatky navázané na uzavření smlouvy a posouzení žádosti o půjčku, případně poplatky za vedení úvěrového účtu a podobně. RPSN se udává v procentech a samozřejmě platí, že čím je nižší, tím méně za půjčku zaplatíte. RPSN by ale rozhodně neměl být jediným ukazatelem, na který se zaměříte. Některé nabídky jsou výhodné i z jiného úhlu pohledu. Banka či nebankovní instituce vám může například nabídnout možnost flexibilního přizpůsobení výše splátek či doby splácení úvěru bez poplatků navíc anebo několikaměsíční splátkové prázdniny, pokud se dostanete do nepříznivé finanční situace.

Jaké výhody navíc k půjčce dostanete?

K půjčce si můžete v některých případech sjednat i takzvané doplňkové služby. Kromě již zmíněné flexibility ve splácení se může jednat také o:

  • pojištění schopnosti splácet,

  • zvýhodněné poplatky spojené se zřízením půjčky. Tu nejlepší půjčku poznáte podle nejnižších vedlejších poplatků, které musíte kvůli jejímu zřízení uhradit.

  • Mnohé lze poznat také podle přehlednosti a srozumitelnosti úvěrové smlouvy.

  • O kvalitě půjčky mnohé napoví také rychlost jejího schválení, požadavek na ručitele anebo nutnost ručení majetkem, tedy zástava nemovitosti.

Říkejte vždy pravdu

Do žádosti o půjčku uvádějte vždy jen pravdivé údaje. Nelžete o svojí finanční situaci ani nic nezamlčujte. Stejně vyjde vše najevo a jedině díky uvedení pravdivých informací vám nebude hrozit, že byste se později díky půjčce dostali do větších finančních potíží kvůli nezvládnutí splácet.

Chtějte férové podmínky

Jestliže máte zkušenosti s kvalitním poskytovatelem nebankovní půjčky, držte se ho. V této oblasti není nic cennějšího než vlastní zkušenost. Rovněž můžete dát na doporučení přátel anebo recenze na internetu.

Na co má smysl si půjčovat?

Zjednodušeně řečeno má smysl si půjčovat na věci, které se vyplatí a v nichž se vám půjčka dlouhodobě vrátí.

  • Půjčka na bydlení – tento typ půjčky je rozhodně dobrou volbou. Bydlení je v porovnání s běžným platem stále dražší a pořád je výhodnější platit každý měsíc splátku hypotéky než nájem.

  • Úvěr na rekonstrukci bytu nebo domu – i tato půjčka patří do oblasti chytrých půjček. Jestliže vám například teče do domu zničenou střechou, je rozhodně lepším řešením vzít si větší úvěr na opravu než řešit zničený nábytek a ostatní vybavení spotřebitelským úvěrem.

  • Půjčka na auto – Potřebujete-li dopravní prostředek na každodenní dojíždění do práce, rozhodně se i v tomto případě vyplatí jít do půjčky. Díky ní si totiž zajistíte nepřetržitý příjem, jehož případný výpadek by mohl negativně ovlivnit jiné aspekty vašeho života.

  • Úvěr na dovolenou nebo jiné radosti života. Proč ne. Přestože se často dočtete o tom, že brát si úvěr na dovolenou je čirá hloupost, máte-li vše pod kontrolou, klidně si půjčte. Základním kritériem, které byste při těchto půjčkách na zpříjemnění života měli myslet, je, že by trvanlivost věci nebo zážitku měla být delší než doba splácení půjčky. Půjčujete-li si tedy na dovolenou, měli byste být půjčku schopni splatit bezprostředně poté, kdy se z ní vrátíte. Zrovna tak, jestliže si berete například spotřebitelský úvěr na elektroniku, měla by fungovat alespoň po dobu, kdy ji budete splácet.

Spočítejte si vše předem

Než přidáte svůj podpis pod úvěrovou smlouvu, musíte si být jisti tím, jaká bude vaše měsíční splátka, celková zaplacená suma i úroková sazba. Jestliže znáte typ a výši půjčky, můžete si nechat orientačně spočítat dobu splácení pomocí praktické úvěrové kalkulačky.

Potřebujete krátkodobou půjčku?

Jestliže potřebujete získat peníze rychle a nejedná se o velké sumy, máte prakticky 2 možnosti, těmi jsou:

  • kreditní karta
  • nebankovní rychlá půjčka

Půjčte si bezplatně s kreditkou

Jestliže potřebujete peníze pravidelně každý měsíc například proto, že nevystačíte s výplatou, může pro vás být výhodné použití kreditní karty. Ta je obvykle nabízena klientům konkrétních bank a její výhodou je bezúročné období. To znamená, že pokud peníze vrátíte do určité lhůty, nemusíte za půjčku nic platit. Tato lhůta se obvykle pohybuje od 30 do 45 dní a liší se u různých poskytovatelů. Kreditní karta může fungovat také jako finanční rezerva, pokud se vám nepodařilo si ji vybudovat z vlastních zdrojů.

Nebankovní půjčka zcela zdarma

I běžnou nebankovní půjčku můžete získat, aniž byste za ni museli platit úroky navíc. Stačí využít některé z výhodných nabídek, v rámci nichž poskytovatelé nabízí první půjčku zdarma. Podmínkou je ovšem včasné splacení. Jelikož se obvykle jedná o krátkodobé půjčky na nižší částky v řádech jednotek a desítek tisíc korun, bývá jejich splatnost maximálně okolo 30 dnů. Typicky jde o půjčky do výplaty nebo krátkodobé spotřebitelské úvěry.

Potřebujete půjčit vyšší sumu peněz?

Prostředky v řádek statisíců až miliónů korun si většina lidí půjčuje nejčastěji na bydlení. Jedná se často o hypotéky či překlenovací úvěry ze stavebního spoření, které mají krýt jak pořízení nového bytu či domu, tak rekonstrukci stávajícího bydlení. Doba splatnosti se pohybuje v řádech několika jednotek až desítek let. Získat od banky hypotéku ale není jednoduché. Podmínky jsou poměrně náročné a ne každý je schopen je splnit. V každém případě je potřeba být schopen pro získání hypotéky zaplatit část půjčované sumy, typicky 10 % či 20 %. To mnoho lidí nemá, ale právě v tomto případě může pomoci chytrá nebankovní půjčka, která prostředky nutné pro podání žádosti o hypotéku rychle přinese.