Ze zákona 4 týdny

V současné době je Zákoníkem práce, tedy zákonem č. 262/2006 Sb. stanovena doba pracovního zaměstnavatelem hrazeného volna na 4 týdny, to znamená 20 dní ročně. Většina zaměstnatelů ale svým zaměstnancům poskytuje dovolenou v délce 5 týdnů jako jeden ze zaměstnaneckých benefitů. Jestliže přecházíte v průběhu roku od jednoho zaměstnavatele k jinému je v některých případech možné domluvit se na převodu dovolené. Tento proces je ale tak komplikovaný a ne vždy se vám podaří obě strany přesvědčit, aby na něj přistoupili, že je v mnoha případech jednoduší nechat si zbytek nevybrané dovolené v jednom zaměstnání proplatit a v druhém pak začínat s čistým štítem.

Co když chcete v létě odjet a dovolenou a jste ve zkušební době?

Pak závisí na benevolenci vašeho nového zaměstnavatele. Ten vám může dovolenou povolit i ve zkušební době, počítejte ale s tím, že o dobu jejího trvání se zkušební doba automaticky prodlužuje. Nárok na dovolenou získáváte teprve po 60 odpracovaných dnech trvání pracovního poměru. Zbývající počet dnů dovolené nejrychleji zjistíte na výplatní pásce. Jestliže do nového zaměstnání nastoupíte v průběhu léta, nepočítejte s delší dovolenou. Nárok máte pouze na poměrnou část, která za 21 odpracovaných dní činí 1/12 roční dotace dovolené. To, zda vám zaměstnavatel umožní její výběr, je čistě na něm. Po zkušební době si pak můžete vybrat poměrnou část dovolené platnou pro konec roku, která v případě nástupu 1. července bude činit přesně polovinu roční dotace, tedy 10 dní.

Od nového roku dovolená za odpracované hodiny

V současné době se poměrný nárok dovolené odvozuje od množství odpracovaných dní. To se má v brzké době změnit a dovolená se bude počítat z odpracovaných hodin. V případě zaměstnanců, kteří mají pravidelné rozvržení pracovní doby, jsou schůdné obě varianty. Jestliže máte ale délku pracovních směn různou, je rozdíl v tom, zda si dovolenou vybíráte v den, kdy máte kratší či delší směnu. Proto byla navržena novela, která má tuto nerovnost napravit a umožnit výpočet i výběr dovolené po hodinách. Pro běžné zaměstnance se příliš nezmění. Změnu ale pocítí zaměstnanci, kterým se střídá krátký a dlouhý týden či nerovnoměrně dlouhé změny. Pro ty bude čerpání dovolené spravedlivější.

Z čeho se bude dovolená počítat?

Říkáte si, že si naděláte pár přesčasů a budete mít delší dovolenou? To je omyl. Výše dovolené bude počítána z průměrné odpracované doby za týden. Odpracujete-li tedy nárazově více hodin v rámci přesčasů, na výpočet dovolené to nebude mít vliv. Na výpočet dovolené nebude mít vliv ani plánovaná a omluvená absence. Novela má opravdu podpořit pouze ty zaměstnance, kteří pravidelně pracují v nerovnoměrně rozvrstvených směnách.