Mladí lidé mají při snaze o pořízení vlastního bydlení stále ztížené podmínky

Nedostatečný počet odpovídajícího bydlení tlačí ceny bytů k astronomickým číslům. Zejména v Praze nutí ceny bytů mnoho zájemců o úvěr využít spíše nájemní bydlení. Na pomoc mladým rodinám však nabízí Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) výhodné půjčky, které mohou čerpat všichni zájemci do 36 let. SFRB spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, které je kritizováno za stále nedostačující částky v tomto programu. Ten je však údajně zaměřen spíše na regiony a venkovské oblasti. Ve velkých městech tak stále přetrvává předpoklad nepřetržité převahy nájemního bydlení.

Jaká jsou pravidla tzv. Programu pro mladé?

O tento typ úvěru mohou zažádat manželé nebo registrovaní partneři, u kterých alespoň jeden z páru v den podání žádosti ještě nepřekročil věk 36 let. Požádat však může i nesezdaný pár, u něhož je pak podmínkou sdílení domácnosti s dítětem ve vlastní péči, které ještě nedosáhlo 15 let. Půjčit si lze na modernizaci stávajícího bydlení nebo pořízení nového. Maximální výše půjčky se v těchto případech liší. Roli hraje také to, zda si pořizujete byt nebo dům. V případě modernizace bytu se maximální částka, kterou vám stát výhodně půjčí, pohybuje na hranici 300 tisíc korun. Minimálně si však musíte půjčit 30 tisíc korun. Rozhodnete-li se pro koupi bytu, můžete dosáhnout až na 1,2 miliónu. V případě koupě nebo stavby rodinného domu lze zažádat o státní půjčku až 2 milióny. Jeho podlahová plocha však nesmí přesáhnout 140 m2.

Jak dlouho budete splácet a jaké jsou finanční podmínky?

Úvěr se standardně poskytuje na 20 let. V individuálně posuzovaných případech lze dobu splácení prodloužit na maximálně 25 let. Navíc můžete v průběhu čerpání půjčky uplatnit i některé bonusy. Například za každé narozené nebo osvojené dítě si odečtete 30 tisíc korun. Půjčit si můžete maximálně 80 % skutečných nákladů na pořízení nebo modernizaci bydlení. Bez vlastních prostředků se tak stejně neobejdete. Státní úvěr pro mladé je poskytován se zvýhodněnou úrokovou sazbou 1 % a je možné jej dostat společně s hypotékou. Tu jím však splatit nemůžete. Bez jakýchkoliv dalších opatření vám ale stát může pozastavit splácení úvěru až na 2 roky, pokud se vám narodí dítě nebo přijdete o práci. Důvodem pro přerušení splácení však může být také úmrtí člena rodiny nebo dlouhodobá nemoc delší než 3 měsíce.