1. Nesrovnáte si více nabídek

Také vždycky, když potřebujete půjčku, sáhnete po té první a neřešíte další alternativy? Děláte chybu a připravujete se zbytečně o peníze. Některé nebankovní instituce nabízejí v určitém období půjčky za extrémně výhodných podmínek, jen je potřeba o tom vědět. Výhodné mohou být akce na první půjčku zdarma, půjčky s významně sníženou hodnotou RPSN či odpuštění poplatků při včasném splacení. Využijete-li tyto akce, může to pro vás znamenat poměrně významnou úsporu, v některých případech dokonce nevynaložíte na půjčku žádné další prostředky navíc.

  1. Půjčíte si více, než jste schopni splácet

Nemáte dostatečný příjem a chcete si půjčit větší obnos peněz? Přesně to je cesta do kolotoče upomínek a exekucí. Chcete-li si půjčit nižší částku, měli byste mít jistotu, že ji budete schopni z příští výplaty splatit. V případě vyšší částky byste měli mít stranou připravenu rezervu alespoň na 3 následující splátky a samozřejmě trvalý příjem, který vám umožní ve splácení pokračovat. Půjčujete-li si částku mnohonásobně převyšující váš měsíční příjem a již dopředu víte, že splátky budou nad vaše možnosti, téměř jistě vás doma čeká nezvaná návštěva exekutora. Před sjednáním půjčky a zejména její výše si zodpovědně rozmyslete, zda ji budete schopni splácet, pokud ne, dejte od ní ruce pryč.

  1. Nečtete smlouvu o půjčce

Nemáte čas a potřebujete rychle peníze? Nesolventní poskytovatel půjčky to může zneužít a do smlouvy zanést podmínky, které se vám vůbec nebudou líbit. Takže třetí důležité pravidlo zní: Čtěte. Všechno. Nejen hlavní text smlouvy, ale také poznámky pod čarou a zejména texty psané malým písmem. Právě v nich bývají nejdůležitější informace. A než smlouvu podepíšete, ujistěte se, že jste všemu dobře porozuměli a souhlasíte s tím. V opačném případě se ptejte. Těchto pár minut navíc vám do budoucna může ušetřit celou řadu zbytečných nepříjemností.