Na půjčku se skládají lidé

Princip P2P půjček spočívá v tom, že se na danou půjčku skládá více lidí. Každý z nich investuje vybranou částku, která se mu následně vrátí obohacená o úroky. Jakmile se vybere dostatečný obnos, získává peníze z půjčky dlužník. Vše probíhá přes specializované portály, kde je možné se zaregistrovat nejenom jako poptávající půjčky, ale i jako investor. V našich podmínkách je aktuálně nejznámějším portálem Zonky.

Úrok podle schopnosti splácet

Protože P2P půjčky nejsou otázkou pouze jednoho poskytovatele, ale peníze se získávají od většího množství lidí, je potřeba prokázat, že svůj závazek zvládnete splácet. Je to z toho důvodu, aby se investoři mohli správně rozhodnout, komu půjčí.

Pokud máte pravidelné stabilní příjmy, nemáte záznam v registru dlužníků a nejste jinak zadlužení, je možné dosáhnout na zajímavě nízké úrokové sazby. Půjčit si navíc můžete až 750 000 korun s maximální dobou splatnosti 7 let. Naopak v situaci, kdy máte nižší příjmy či záznam v registru dlužníků, je pravděpodobné, že dostanete výrazně vyšší úrok vzhledem k většímu riziku pro investory. I přesto se však většinou podaří peníze nashromáždit právě díky potenciálnímu vyššímu výnosu.

Vhodná příležitost pro investování

Fungování P2P půjček je výhodné nejenom pro všechny, kteří si chtějí výhodně a poměrně rychle půjčit peníze, ale i pro případné investory. Jde o výbornou příležitost, jak rozšířit své investiční portfolio a zároveň pomoci lidem při cestě za pořízením nového auta, rekonstrukcí domu či čehokoliv dalšího. Jde o neúčelový úvěr, takže peníze je možné využít na cokoliv, ale přidání důvodu, proč půjčku potřebujete, pomáhá urychlit výběr potřebné částky.