Dluhy jsou dnes normální

Mít dluh je dnes docela běžnou záležitostí. A nemusí jít zrovna o to, že jste nevyšli s penězi a museli jste si půjčit, abyste dětem zařídili hezké Vánoce.

Je úplně normální, když si půjčujeme na koupi nemovitosti, na koupi auta, na koupi motorky nebo si třeba koupíme nový spotřebič na splátky. Nikdo se na nás kvůli tomu nebude dívat skrz prsty, protože takové úvěry už se staly běžnou součástí našich životů a bez jejich existence bychom se snad už ani neobešli.

Ovšem součástí každého úvěru je i závazek. Je to totiž velké rozhodnutí a pojí se s ním váš právně platný podpis smlouvy s poskytovatelem úvěrů (ať už je to banka nebo nebankovní společnost). Zavazujete se, že budete řádně splácet, že celou částku v předem dohodnutém termínu vrátíte a že zaplatíte i úroky a další poplatky spojené s vaším dluhem.

To je potřeba mít neustále na vědomí a snažit se splnit své sliby – jinak se z běžného dluhu stane nesplacený dluh a jste na cestě do velkých problémů.

Co je půjčka pro dlužníky?

Právě lidé, kteří přecenili své síly a nezvládli včas splatit svůj dluh, se stali dlužníky. A nejen to, vysloužili si negativní záznam v registru dlužníků. Jelikož registry dlužníků v Česku fungují hned čtyři, tak žádná banka takový zápis nepřehlédne. Ostatně, informace si tam sami o sobě můžete dohledat i vy.

Tím se vám uzavírá cesta k dalším běžným úvěrům. Bankovní ani nebankovní půjčka vám u většiny poskytovatelů v následujících třech až čtyřech letech nebude poskytnuta, protože po tu dobu se záznamy v registrech dlužníků uchovávají.

Proto pokud stále ještě dlužíte a snažíte se aspoň nějakým způsobem splácet, nebo už máte splaceno, ale s problémy, je vaší jedinou šancí půjčka pro dlužníky. Častěji se jí říká [půjčka bez registru. A její název plně vypovídá o tom, co je jejím hlavním principem - poskytovatel půjčky do registru dlužníků sice nahlédne, vidí tam váš záznam, ale neřeší ho a nebere ho jako velkou překážku pro to, aby vám mohl půjčit. Takže vám zkrátka půjčí.

Kde je dostupná půjčka pro dlužníky?

Pokud vás zajímá půjčka pro dlužníky, do banky se na ni ani nechoďte ptát. Rovnou by vás odmítli. S negativním záznamem v registru dlužníků neuspějete bohužel ani u většiny nebankovních společností. A přesto je nebankovní půjčka cestou, jak získat potřebné peníze.

Některé nebankovní společnosti záznamy v registrech dlužníků až tolik neřeší. Zaregistrují je, ale půjčí vám i tak. Což je skvělá zpráva. Můžete tedy například novou půjčkou umořit všechny předchozí, které vám už přerůstají přes hlavu. Nebo si půjčíte na to, co nutně potřebujete, ale nemáte na to. Co uděláte s penězi, totiž záleží jen na vás.

Vyšší úroky a RPSN

Ptáte se, kde je háček? Samozřejmě, že tu nějaký je. Půjčka pro dlužníky je totiž poměrně riziková - poskytovatel nemá jistotu, že se historie nebude opakovat, tedy že dlužník nebude mít opět problém se splácením. A proto se při poskytnutí půjčky snaží pojistit aspoň tak, že nastaví u půjčky vyšší úrok než jaký má běžná půjčka. A tento úrok může být až několikanásobně vyšší.

Pozor si dávejte také na RPSN. Někdy má nebankovní půjčka nulové RPSN. Ale půjčka pro dlužníky neboli půjčka bez registru má obvykle RPSN v řádech stovek procent.

Velmi často jsou s takovou půjčkou spojeny i různé poplatky nebo penále z prodlení. A leckde můžete dokonce platit už za samotné poskytnutí půjčky.

Dostatečné příjmy

Pokud se vám zdá, že je pro vás půjčka bez registru jediným řešením a neobejdete se bez ní, můžete o ni zkusit požádat. Ale nedostane ji každý. I když záznam v registru dlužníků není překážkou, tak nedostatečné příjmy žadatele naopak velkou překážkou bývají. A čím víc si chcete půjčit, tím vyšší byste měli mít příjmy. Poskytovatel je bude chtít spolu se žádostí o půjčku doložit.

Fakt, že je to půjčka pro dlužníky, neznamená, že to nutně musí být nízká půjčka. Půjčit si leckde můžete i desítky až stovky tisíc korun. Ale tady bývají ještě přísnější podmínky. Taková nebankovní půjčka totiž kromě doložení dostatečně vysokých příjmů vyžaduje často také ručení nemovitostí nebo spolužadatele (či ručitele).

Jít do toho nebo ne?

Konečné rozhodnutí, jestli je půjčka pro dlužníky dobrý nápad, je jen na vás. Je to půjčka, která s sebou nese mnohá rizika a nebezpečí, prodraží se vám a v případě neschopnosti splácet vás srazí ještě hlouběji do dluhové propasti.

Na druhou stranu, někdy je právě nebankovní půjčka jedinou cestou z vašich aktuálních finančních problémů. Pokud tedy nevidíte jiné řešení, vyzkoušejte ji. Ale vždy s rozmyslem, s nejvyšší opatrností a s odhodláním včas a řádně ji splatit.