Dluhy jsou v dnešní době běžné

V dnešní době je běžné mít dluhy. Nemusí to nutně znamenat, že jste finančně neschopní a museli jste si půjčit peníze kvůli nedostatku prostředků. Půjčování peněz na koupi nemovitosti, auta, motorky nebo na splátky nových spotřebičů je normální součástí života. Nikdo na vás kvůli tomu nehledí skrz prsty, protože tyto úvěry jsou dnes běžnou součástí života.

Každý úvěr však zahrnuje závazek. S uzavřením smlouvy s poskytovatelem úvěru, ať už je to banka nebo nebankovní společnost, souvisí váš právně závazný podpis. Tímto podpisem se zavazujete k řádnému splácení, vrácení celé půjčené částky v dohodnutém termínu a k úhradě úroků a dalších poplatků spojených s dluhem.

Co je půjčka pro dlužníky?

Ti, kteří se ocitli v situaci, kdy nebyli schopni včas splatit svůj dluh, jsou označováni jako dlužníci. Často získají negativní záznam v registru dlužníků. V České republice existuje hned čtyři registy dlužníků, a tak je téměř nemožné, aby tato informace unikla bankám. Informace o vašem záznamu si navíc můžete snadno ověřit sami.

Tato situace vám může znemožnit získání dalšího běžného úvěru. Většina bank a nebankovních společností vám pravděpodobně neposkytne úvěr po dobu tří až čtyř let od záznamu v registru dlužníků.

Pokud jste stále v dluhu a snažíte se ho alespoň částečně splácet, nebo jste dluh již splatili, ale měli jste potíže, půjčka pro dlužníky je možným řešením. Často se také nazývá půjčka bez registru. Hlavním principem této půjčky je to, že poskytovatel si může prohlédnout váš záznam v registru dlužníků, ale nebude ho považovat za nepřekonatelnou překážku pro poskytnutí úvěru. Jinými slovy, i dlužníkům může být půjčeno.

Kde najít půjčku pro dlužníky?

Pokud hledáte půjčku pro dlužníky, nemá smysl jít do banky, protože budete pravděpodobně odmítnuti. Navíc i většina nebankovních společností nemusí být ochotna poskytnout vám úvěr, pokud máte negativní záznam v registru dlužníků. Přesto existují nebankovní společnosti, které na záznamy v registrech dlužníků nehledí. Tato možnost může být velmi užitečná.

Vyšší úroky a RPSN

Je však třeba brát v úvahu, že půjčka pro dlužníky je považována za rizikovější, protože poskytovatel nemá záruku, že nedojde ke stejnému problému se splácením. Proto mají tyto půjčky obvykle vyšší úroky než běžné půjčky. Úrok může být dokonce několikrát vyšší.

Dávejte pozor také na RPSN (roční procentní sazbu nákladů). Některé půjčky mohou mít nulovou RPSN, ale půjčka pro dlužníky obvykle má RPSN v řádech stovek procent. Kromě toho mohou být spojeny s různými poplatky a penále za prodlení. Můžete také platit za samotné poskytnutí půjčky.

Dostatečné příjmy

Pokud se rozhodnete žádat o půjčku pro dlužníky, je třeba mít dostatečné příjmy. Nedostatečné příjmy mohou být pro poskytovatele překážkou. Čím více si chcete půjčit, tím vyšší příjmy budete muset doložit. Některé nebankovní společnosti mohou také požadovat ručení nemovitostí nebo spolužadatele (ručitele).

Závěrečné rozhodnutí

Nakonec je to na vás, zda považujete půjčku pro dlužníky za rozumný krok. Je to riziková půjčka s vyššími náklady, která může způsobit, že se vaše dluhy ještě zhorší. Nicméně v některých případech může být nebankovní půjčka jediným řešením vašich finančních problémů. Pokud se rozhodnete pro tuto cestu, dbejte na opatrnost, snažte se splácet včas a řádně, a pečlivě zvažte své možnosti.